Η ποικιλία σταφυλιών που χρησιμοποιείται για την οινοποίηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα που έχει το τελικό προϊόν. Μάλιστα, η ποικιλία σταφυλιών είναι μια από τις βασικές διαφορές της λευκής και της ερυθρής οινοποίησης. Η οινοποίηση στα λευκά κρασιά γίνεται κατά βάση από τις εξής ποικιλίες: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Riesling, Pinot Gris.

Ποια Είναι Η Διαδικασία Παραγωγής Στα Λευκά Κρασιά?

Το πρώτο στάδιο της παραγωγής στα λευκά κρασιά περιλαμβάνει τη διαλογή των σταφυλιών. Ανάλογα το είδος του λευκού κρασιού που θα παρασκευαστεί, επιλέγεται και η κατάλληλη ποικιλία σταφυλιών. Η διαλογή των σταφυλιών γίνεται νωρίς το πρωί.

Μετά τη διαλογή, τα σταφύλια συγκεντρώνονται σε μεγάλα δοχεία και περνάνε από ένα ειδικό μηχάνημα που χωρίζει το σταφύλι από τα στέμφυλα. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη πριν αρχίσει το πάτημα των σταφυλιών με ειδικές πρέσες. Το πάτημα των σταφυλιών είναι εξαιρετικά σημαντικό στάδιο για την παραγωγή λευκών κρασιών, καθώς βγαίνει ο χυμός των σταφυλιών ή αλλιώς μούστος.

Πάνω στον μούστο δρουν οι ζύμες που προστίθενται σε μια διεργασία που λέγεται αλκοολική ζύμωση. Κατά την αλκοολική ζύμωση, τα σάκχαρα του
μούστου μετατρέπονται σε αλκοόλη. Ανάλογα με την τεχνολογία κάθε ενός από τα λευκά κρασιά που παράγονται προκύπτει και η περιεκτικότητα σε αλκοόλη.

Στο τελευταίο στάδιο της παραγωγής για τα  κρασιά γίνεται το φιλτράρισμα για να απομακρυνθούν ανεπιθύμητες ουσίες και η προσθήκη
ορισμένης ποσότητας διοξειδίου του θείου για να αποφευχθεί πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων.

Μετά το φιλτράρισμα και την προσθήκη του διοξειδίου του θείου έρχεται το
τελικό στάδιο παραγωγής που είναι η εμφιάλωση. Οι καταναλωτές είναι έτοιμοι
να γευτούν τα υπέροχα λευκά κρασιά που έχουν παραχθεί.

Στοιχεία που Δεν Γνώριζες Για Τα Λευκά Κρασιά

Τα κρασιά εμφανίζουν τα παρακάτω στοιχεία που καλό είναι να γνωρίζεις:

  1. Για την παραγωγή ενός ποτηριού λευκό κρασί χρειάζονται περίπου 75 σταφύλια
  2. Αντίστοιχα, για την παραγωγή ενός μπουκαλιού χρειάζονται 300 σταφύλια.
  3. Η καλύτερη θερμοκρασία συντήρησης στα λευκά κρασιά είναι 7-13 ο C.
  4. Στα λευκά  η ζύμωση γίνεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τα κόκκινα για να διατηρηθεί η απαλότητα και η φρεσκάδα που έχουν στη γεύση.
  5. Μπορείς να βρεις μερικά από τα γευστικότερα λευκά  στο canava.gr και να τα παραλάβεις στην πόρτα σου!