Πότε λήγουν τα κρασιά;

Πότε λήγουν τα κρασιά; Σας αρέσει ένα ποτήρι κόκκινο ή ένα ποτήρι λευκό; Είστε οπαδός των αφρωδών κρασιών ή ίσως ακόμη και των ενισχυμένων κρασιών; Τότε μπορεί να αναρωτιέστε – πότε λήγουν τα κρασιά; Τα καλά νέα είναι ότι το κρασί, γενικά, δεν λήγει.

Μπορεί, ωστόσο, να αρχίσει να έχει διαφορετική γεύση και να αναπτύσσει αλλοιωμένες γεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα κρασιά μπορούν ακόμα να καταναλωθούν, αλλά η γεύση τους μπορεί να μην είναι τόσο νόστιμη όσο όταν τα ανοίξατε για πρώτη φορά.

Πόσο διαρκεί το κρασί; Η διάρκεια ζωής ενός μη ανοιγμένου μπουκαλιού κρασιού ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τον τύπο του κρασιού και τον τρόπο με τον οποίο έχει αποθηκευτεί. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, όταν αποθηκεύεται σωστά, το κρασί μπορεί να διαρκέσει για χρόνια ή και δεκαετίες.

Tα κόκκινα κρασιά, όπως το Cabernet Sauvignon και το Pinot Noir, μπορούν να διατηρηθούν για 5 έως 10 χρόνια όταν αποθηκεύονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Τα λευκά κρασιά, όπως το Chardonnay και το Sauvignon Blanc, διαρκούν συνήθως 2 έως 5 χρόνια όταν αποθηκεύονται στις ίδιες συνθήκες.

Οι αφρώδεις οίνοι και τα ενισχυμένα κρασιά, όπως η σαμπάνια, μπορούν να διαρκέσουν ακόμη περισσότερο, έως και 10 ή ακόμη και 20 χρόνια. Μόλις ανοιχτούν, ωστόσο, η διάρκεια ζωής του κρασιού μειώνεται δραστικά.

CC23 BLOG AA0003 23MAY23

Τα λευκά κρασιά και τα αφρώδη κρασιά διατηρούνται 2 έως 5 ημέρες, ενώ τα κόκκινα κρασιά διατηρούνται έως και μία εβδομάδα. Τα εμπλουτισμένα κρασιά, ωστόσο, μπορούν να διαρκέσουν έως και ένα μήνα, καθώς έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η οποία συμβάλλει στη διακοπή της διαδικασίας οξείδωσης.

Διαβάστε Επίσης  Οι Ποικιλίες των Κόκκινων Κρασιών: Από το Merlot στο Cabernet Sauvignon

Πώς να καταλάβετε αν το κρασί έχει λήξει; Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να καταλάβετε αν το κρασί σας έχει λήξει από τη μυρωδιά και τη γεύση του. Αν έχει μυρωδιά μούχλας ή αν έχει ξινή γεύση, τότε είναι πιθανό να έχει χαλάσει. Αν μυρίζει σαν ξύδι ή έχει πικρή γεύση, είναι επίσης σημάδι ότι έχει λήξει.

Τέλος, μπορείτε επίσης να καταλάβετε αν ένα κρασί έχει χαλάσει κοιτάζοντας το χρώμα του. Τα λευκά κρασιά πρέπει να είναι διαυγή, ενώ τα κόκκινα πρέπει να είναι βαθύ κόκκινο και όχι καφέ ή πορτοκαλί. Τα αφρώδη κρασιά πρέπει επίσης να έχουν πολλές φυσαλίδες μέσα τους και τα ενισχυμένα πρέπει να έχουν πιο σκούρο χρώμα.

Με λίγα λόγια, τα κρασιά αρχίζουν να έχουν διαφορετική γεύση και να αναπτύσσουν αλλοιωμένες γεύσεις αν έχουν αποθηκευτεί ακατάλληλα ή για πολύ καιρό. Για να βεβαιωθείτε ότι το κρασί σας παραμένει σε άριστη κατάσταση, αποθηκεύστε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος και φροντίστε να το πιείτε μέσα σε λίγες ημέρες από το άνοιγμά του.

Τηλέφωνο
Λογαριασμός
0
Χονδρική

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

LOGO 286