Κόκκινα κρασιά και προέλευση
- Πρώτα πράγματα πρώτα, ας ξεκινήσουμε μαθαίνοντας μερικά στοιχεία για την ιστορία του.
- Η προέλευση του κόκκινου κρασιού μπορεί να εντοπιστεί ήδη από το 6000 π.Χ. στη Γεωργία.
- Τα πρώτα στοιχεία για ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση από ρύζι και σταφύλια βρέθηκαν στην αρχαία Κίνα (περίπου 7000 π.Χ.).
- Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, ο πολιτισμός του κρασιού εξαπλώθηκε προς τα δυτικά λόγω των Φοινίκων.
- Ήταν υπεύθυνοι για την ίδρυση πόλεων-κρατών κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου, η οποία έχει κέντρο γύρω από τον Λίβανο σήμερα.
- Η δεύτερη και η πρώτη χιλιετία π.Χ. είδε επίσης την εμφάνιση του κρασιού στην περιοχή Xinjiang της κεντρικής Ασίας της σύγχρονης Κίνας.
Κόκκινα κρασιά και τύποι
Υπάρχουν οκτώ κύριοι τύποι για κόκκινα κρασιά:
Merlot: Μετά το cabernet sauvignon, το merlot είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής ποικιλία ερυθρών κρασιών. Τα κόκκινα κρασιά Merlot θεωρούνται ως επί το πλείστον η τέλεια επιλογή για την πρώτη σας οινική εμπειρία λόγω των φρουτωδών γεύσεων τους.
Shiraz/Syrah: Το Syrah στην Ευρώπη και το Shiraz παντού αλλού, αυτή η ποικιλία κόκκινων κρασιών έχει μια πιπεράτη, πικάντικη και τολμηρή γεύση που αναμειγνύεται με πλούσια γεύση φρούτων όπως το βατόμουρο.
Malbec: Αυτή η ποικιλία κόκκινου κρασιού θεωρείται ένα εύκολο στην κατανάλωση κρασί με βαθύ μωβ χρώμα με γεύσεις δαμάσκηνου ή κερασιού εμποτισμένες με νότες καπνού.
Pinot Noir: Φτιαγμένο από σταφύλια pinot noir, το pinot noir είναι το ελαφρύτερο από όλα τα κόκκινα κρασιά και παράγεται από την ποικιλία κόκκινων σταφυλιών που ονομάζεται Pinot Meunier. Αυτή η ποικιλία ερυθρού κρασιού έχει μεταξένια υφή και είναι εμποτισμένη με γεύσεις μούρων.
Sangiovese: Αυτή η ποικιλία κόκκινου κρασιού είναι φτιαγμένη από κόκκινα ιταλικά σταφύλια κρασιού που μπορεί να έχουν γεύση καπνού, χώματος και πιπεριού.
Nebbiolo: Το Nebbiolo είναι μια άλλη ποικιλία κόκκινου κρασιού που είναι πολύ δημοφιλής στους Ιταλούς, είναι πολύ όξινο και έχει έντονες τανίνες.