Κόκκινα κρασιά και προέλευση

  1. Πρώτα πράγματα πρώτα, ας ξεκινήσουμε μαθαίνοντας μερικά στοιχεία για την ιστορία του.
  2. Η προέλευση του κόκκινου κρασιού μπορεί να εντοπιστεί ήδη από το 6000 π.Χ. στη Γεωργία.
  3. Τα πρώτα στοιχεία για ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση από ρύζι και σταφύλια βρέθηκαν στην αρχαία Κίνα (περίπου 7000 π.Χ.).
  4. Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, ο πολιτισμός του κρασιού εξαπλώθηκε προς τα δυτικά λόγω των Φοινίκων. 
  5. Ήταν υπεύθυνοι για την ίδρυση πόλεων-κρατών κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου, η οποία έχει κέντρο γύρω από τον Λίβανο σήμερα.
  6. Η δεύτερη και η πρώτη χιλιετία π.Χ. είδε επίσης την εμφάνιση του κρασιού στην περιοχή Xinjiang της κεντρικής Ασίας της σύγχρονης Κίνας.

Κόκκινα κρασιά και τύποι

Υπάρχουν οκτώ κύριοι τύποι για κόκκινα κρασιά:

Merlot: Μετά το cabernet sauvignon, το merlot είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής ποικιλία ερυθρών κρασιών. Τα κόκκινα κρασιά Merlot θεωρούνται ως επί το πλείστον η τέλεια επιλογή για την πρώτη σας οινική εμπειρία λόγω των φρουτωδών γεύσεων τους.

Shiraz/Syrah: Το Syrah στην Ευρώπη και το Shiraz παντού αλλού, αυτή η ποικιλία κόκκινων κρασιών έχει μια πιπεράτη, πικάντικη και τολμηρή γεύση που αναμειγνύεται με πλούσια γεύση φρούτων όπως το βατόμουρο.

Malbec: Αυτή η ποικιλία κόκκινου κρασιού θεωρείται ένα εύκολο στην κατανάλωση κρασί με βαθύ μωβ χρώμα με γεύσεις δαμάσκηνου ή κερασιού εμποτισμένες με νότες καπνού.

Pinot Noir: Φτιαγμένο από σταφύλια pinot noir, το pinot noir είναι το ελαφρύτερο από όλα τα κόκκινα κρασιά και παράγεται από την ποικιλία κόκκινων σταφυλιών που ονομάζεται Pinot Meunier. Αυτή η ποικιλία ερυθρού κρασιού έχει μεταξένια υφή και είναι εμποτισμένη με γεύσεις μούρων.

Sangiovese: Αυτή η ποικιλία κόκκινου κρασιού είναι φτιαγμένη από κόκκινα ιταλικά σταφύλια κρασιού που μπορεί να έχουν γεύση καπνού, χώματος και πιπεριού.

Nebbiolo: Το Nebbiolo είναι μια άλλη ποικιλία κόκκινου κρασιού που είναι πολύ δημοφιλής στους Ιταλούς, είναι πολύ όξινο και έχει έντονες τανίνες.