Κρασί Ροζέ Ξηρό Κώστα Λαζαρίδη Domaine Merlot

Φαντάσου το εξής σενάριο. Έχεις βγει για φαγητό με καλούς σου φίλους στο αγαπημένο σου εστιατόριο. Ή αποφασίζεις να βγάλεις τους πελάτες σου έξω για φαγητό σε ένα πολύ καλό μαγαζί. Νιώθεις αυτοπεποίθεση καθώς είσαι σίγουρος ότι το γούστο σου και οι γαστρονομικές σου επιλογές θα εντυπωσιάσουν κάθε άτομο της παρέας σου. Φτάνει η στιγμή λοιπόν που
κάθεστε στο τραπέζι και ο σερβιτόρος σε πλησιάζει και σου παραδίδει τους καταλόγους. Και τότε σε περιλούζει κρύος ιδρώτας, καθώς συνειδητοποιείς ότι με τους καταλόγους για το φαγητό και το επιδόρπιο, σου έδωσε και έναν ακόμη κατάλογο για τον οποίο δεν είσαι καθόλου προετοιμασμένος. Και ακούς τον σερβιτόρο να λέει την ερώτηση που φοβάσαι, απευθυνόμενος πάντα σε σένα, τον/την οικοδεσπότη της βραδιάς. «Και τι κρασί θα πιείτε;» Ας πάμε λίγο πίσω. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πολλοί είναι εκείνοι που ενώ νιώθουν αυτοπεποίθεση σε θέματα φαγητού η ακόμη και ποτού είναι ανασφαλείς όσον αφορά την επιλογή ενός σωστού κρασιού. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό. Λοιπόν όπως λογικά ήδη γνωρίζεις τα κρασιά είναι από τα ποτά το οποίο μπορεί το ίδιο να το πιει κανείς από μόνο του αλλά όταν είναι συνοδευτικό σε ένα γεύμα έχει μεγάλη σημασία να το συνδυάσεις με το σωστό κρασί. Πως όμως μπορείς να το καταφέρεις αυτό; Κανένα πρόβλημα. Το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί ένας απλός οδηγός για όταν έρθει επικείμενη ώρα του γεύματος να μπορείς να διαλέξεις το σωστό κρασί και να εντυπωσιάσεις όλους τους καλεσμένους σου.

Βασικοί Κανόνες για το πως να επιλέγεις τα σωστά κρασιά Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τα κρασιά xωρίζονται σε κάποιες βασικές κατηγορίες όσον αφορά τις γαστρονομικές επιλογές. Έχουμε τη βασική βέβαι διαχώριση ανάμεσα σε λευκά και κόκκινα. Αλλά όταν επιλέγεις να ταιριάξεις το κρασί με το σωστό γεύμα τότε πρέπει να εξετάσεις ποιο λεπτομερείς κατηγορίες, να επιλέξεις ανάμεσα ,σε ξηρά, δρυς παλαιωμένο και τί άρωμα φρούτων εμπεριέχουν. Κόκκινα vs Λευκά κρασιά Κόκκινα κρασιά Για κόκκινα κρασιά ένα πινότ είαν πάντοτε μια καλή επιλογή. Σκέψου αν προτιμάς μια πιο φρουτένια γεύση στο κρασί σου ή ελκύεσαι περισσότερο από πιο γήινες γεύσεις.

 

Banfi Ecelsus Toscana 2017 IGT 15.5% 0.75L Merlot, Cabernet Sauvignon Ερυθρό Ξηρό

Achaia Clauss Μελισσέα 2018 Κρασί Λευκό Γλυκό 0.5L

Λευκά

Για λευκά ένα σαρντονέ είναι μια εξαιρετική επιλογή. Προσπάθησε να σκεφτείς αν προτιμάς περισσότερο μια πιο καθαρή απλή γεύση ή είσαι λατρης μια πιο πλούσιας γεύσης με πιο βουτηρένια υφή.

 

Πως να ταιριάζεις τα κρασιά με τις γεύσεις από τα φαγητά Ένα απλό κόλπο για να επιλέξεις το σωστό κρασί είναι να κοιτάξεις τα συστατικά του και να προσπαθήσεις να τα ταιριάξεις με τις γεύσεις από το γεύμα που θα φας. Άμα για παράδειγμα το γεύμα σου εμπεριέχει πιο όξινες γεύσεις όπως λεμόνι τότε είναι μια ασφαλής λύση να επιλέξεις κρασιά με παρόμοια γεύση και συστατικά ή που τείνουν να έχουν μια βάση φρούτων. Αντίθετα όταν επιλέγεις
ψητό κρέας ως το κύριο πιάτο σου τότε ένα δρυ παλαιωμένο κρασί με πιο γήινες γεύσεις είναι η καλύτερη επιλογή.

Κρασί Λευκό Ξηρό Βιβλία Χώρα 2021 1.5L Magnum

Anthemis Κρασί Σάμου 0.5L

Πως να ξεχωρίζεις να ξηρά από τα γλυκά κρασιά

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τη διαφορά ανάμεσα τους αλλά και με τι φαγητό μπορείς να τα
ταιριάξεις. Τα ξηρά κρασιά είναι ευκολότερο να συνδυαστούν ενώ τα γλυκά τείνονυ να ταιριάζουν με

επιδόρπια όπως τυριά φρούτα και αμύγδαλα.