Κρασιά ελληνικά: Μια πλούσια ιστορία

CC23 BLOG 20SEP23 AA0001

Κρασιά ελληνικά

Βυθιστείτε στον μαγευτικό κόσμο των ελληνικών κρασιών και ξεκινήστε ένα ταξίδι στις πλούσιες και ποικίλες γεύσεις αυτής της αρχαίας γης. Από τους απόκρημνους λόφους της Πελοποννήσου μέχρι τα ηλιόλουστα νησιά της Σαντορίνης και της Κρήτης, η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για μια οινοποιητική κληρονομιά που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω.

Κάθε γουλιά αποκαλύπτει μια ιστορία, πολιτισμού και παράδοσης, καθώς οι Έλληνες οινοποιοί φτιάχνουν σχολαστικά τα κρασιά τους χρησιμοποιώντας μοναδικά γηγενή σταφύλια και παλιές τεχνικές. Είτε προτιμάτε την τραγανότητα του Ασύρτικου, την κομψότητα του Ξινόμαυρου, είτε τη λαχταριστή γλύκα της Μαυροδάφνης, υπάρχει ένα ελληνικό κρασί που ταιριάζει σε κάθε ουρανίσκο.


Πέρα από τη γεύση, τακρασιά ελληνικά ενσωματώνουν την αίσθηση του τόπου, αντανακλώντας το διαφορετικό terroir και τα μικροκλίματα που συναντάμε σε όλη τη χώρα. Στο οινικό σας ταξίδι, θα ανακαλύψετε αμπελώνες φωλιασμένους σε αρχαία ερείπια, οινοποιεία με εκπληκτική θέα και παθιασμένους οινοποιούς που είναι αφοσιωμένοι στη διατήρηση της αμπελουργικής κληρονομιάς της Ελλάδας.


Ελάτε μαζί μας καθώς αποκαλύπτουμε τα μυστικά των ελληνικών κρασιών και γευόμαστε την υγρή ποίηση που κυλάει μέσα από κάθε μπουκάλι. Από συνδυασμούς φαγητού μέχρι τοπικά στιγμιότυπα, θα σας ξεναγήσουμε στον μαγευτικό κόσμο του ελληνικού κρασιού. Πιείτε, γευτείτε και γιορτάστε καθώς αποκαλύπτουμε τις σαγηνευτικές γεύσεις που κάνουν την Ελλάδα τον παράδεισο για τους λάτρεις του κρασιού.


Ιστορία και σημασία του ελληνικού κρασιού

Η ελληνική οινοποίηση χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω, με ιστορία που συνυφαίνεται με τη μυθολογία και τους αρχαίους πολιτισμούς. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το κρασί ήταν δώρο των θεών και έπαιζε κεντρικό ρόλο στις θρησκευτικές τελετές, στις κοινωνικές συναναστροφές και στην καθημερινή τους ζωή. Το κρασί ήταν σύμβολο της αφθονίας, της χαράς και του θεϊκού.


Η σημασία του ελληνικού κρασιού εκτείνεται πέρα από τις αρχαίες καταβολές του. Έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της οινοποιίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν την αμπελοκαλλιέργεια και τις τεχνικές οινοποίησης σε άλλα μέρη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Γαλλίας. Η επίδραση της ελληνικής οινοποίησης φαίνεται ακόμα στις παραδόσεις και τις ποικιλίες σταφυλιών αυτών των περιοχών.


Σε όλη την ιστορία, το ελληνικό κρασί αντιμετώπισε διάφορες προκλήσεις, όπως προσβολές από φυλλοξήρα, πολέμους και πολιτικές ανατροπές. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχει μια αναβίωση του ελληνικού κρασιού καθώς οι οινοπαραγωγοί ανακαλύπτουν ξανά την αμπελουργική τους κληρονομιά και ασπάζονται τις σύγχρονες οινοποιητικές πρακτικές. Σήμερα, το ελληνικό κρασί κερδίζει αναγνώριση στη διεθνή σκηνή, με έναν αυξανόμενο αριθμό λάτρεις του κρασιού που αναζητούν τις μοναδικές του γεύσεις και ιστορίες.

Οι Μοναδικές Ποικιλίες Σταφυλιού της Ελλάδας

Η Ελλάδα φιλοξενεί μια αξιοσημείωτη ποικιλία γηγενών ποικιλιών σταφυλιού, πολλές από τις οποίες δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Αυτά τα μοναδικά σταφύλια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οινοποίησης, συμβάλλοντας στις ξεχωριστές γεύσεις και αρώματα που ξεχωρίζουν τα κρασιά ελληνικά .


Μια από τις πιο φημισμένες ποικιλίες αμπέλου στην Ελλάδα είναι το Ασύρτικο. Καλλιεργημένο κυρίως στο νησί της Σαντορίνης, το Ασύρτικο παράγει κρασιά με έντονη οξύτητα, ορυκτότητα και γεύσεις εσπεριδοειδών. Η ικανότητά του να ευδοκιμεί στα ηφαιστειακά εδάφη και το σκληρό κλίμα της Σαντορίνης το έχει κερδίσει ως ένα από τα σπουδαία λευκά κρασιά του κόσμου.


Μια άλλη αξιοσημείωτη ποικιλία αμπέλου είναι το Ξινόμαυρο, το οποίο συχνά αναφέρεται ως «Ελληνικό Νεμπιόλο». Τα κρασιά Ξινόμαυρο που καλλιεργούνται στη βόρεια περιοχή της Μακεδονίας είναι γνωστά για τις υψηλές τανίνες τους, τα πολύπλοκα αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών και τη δυνατότητα μακροχρόνιας παλαίωσής τους. Τα κρασιά Ξινόμαυρο προσφέρουν μια μοναδική έκφραση του ελληνικού terroir και χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από τους γνώστες του κρασιού.

Διαβάστε Επίσης  Κόκκινα κρασιά ποικιλίες


Η Μαυροδάφνη, από την άλλη, είναι μια ποικιλία αμπέλου που διαπρέπει στην παραγωγή γλυκών ενισχυμένων κρασιών. Τα κρασιά Mavrodaphne που καλλιεργούνται κυρίως στην περιοχή της Πελοποννήσου, παρουσιάζουν πλούσιες γεύσεις αποξηραμένων φρούτων, σοκολάτας και μπαχαρικών. Αυτά τα λαχταριστά κρασιά απολαμβάνονται συχνά ως επιδόρπια ή σε συνδυασμό με δυνατά τυριά και μαύρη σοκολάτα.


Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα των διαφορετικών ποικιλιών σταφυλιών που έχει να προσφέρει η Ελλάδα. Από το αρωματικό Μοσχοφίλερο μέχρι το στιβαρό Αγιωργίτικο, κάθε σταφύλι αφηγείται μια ιστορία για τη γη από την οποία προέρχεται και τα χέρια που το έθρεψαν.


Διάσημες οινοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι ευλογημένη με ένα πλήθος οινοπαραγωγικών περιοχών, η καθεμία με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά και οινοποιητικές παραδόσεις. Από την ηπειρωτική χώρα μέχρι τα νησιά, αυτές οι περιοχές προσφέρουν μια ματιά στο ποικίλο terroir και τα μικροκλίματα που διαμορφώνουν τα κρασιά ελληνικά .


Μία από τις πιο γνωστές αμπελοοινικές περιοχές στην Ελλάδα είναι η Νεμέα, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Η Νεμέα φημίζεται για τα κόκκινα κρασιά της από το Αγιωργίτικο σταφύλι. Το ζεστό κλίμα της περιοχής και τα πλούσια σε άργιλο εδάφη συμβάλλουν στην ανάπτυξη κρασιών με γεμάτο σώμα με βελούδινες τανίνες και γεύσεις κόκκινων και μαύρων φρούτων.


Προχωρώντας προς τα βόρεια, η περιοχή της Νάουσας στη Μακεδονία είναι γνωστή για τα Ξινόμαυρο κρασιά της. Το δροσερό κλίμα και οι αμπελώνες της Νάουσας σε μεγάλο υψόμετρο δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να ευδοκιμήσει το Ξινόμαυρο. Τα κρασιά που προκύπτουν χαρακτηρίζονται από τη ζωντανή τους οξύτητα, τις στιβαρές τανίνες και τις πολύπλοκες γεύσεις κόκκινων φρούτων, ελιών και μπαχαρικών.


Στο νησί της Σαντορίνης, τα ηφαιστειακά εδάφη και οι δυνατοί άνεμοι διαμορφώνουν τα μοναδικά κρασιά που παράγονται εκεί. Το Ασύρτικο πρωταγωνιστεί στο σόου, παράγοντας λευκά κρασιά με έντονη ορυκτότητα, γεύσεις εσπεριδοειδών και ξεχωριστό αλατούχο χαρακτήρα. Τα κρασιά της Σαντορίνης είναι τόσο μαγευτικά όσο και η θέα που κόβει την ανάσα, καθιστώντας την έναν προορισμό που πρέπει να επισκεφτείτε για τους λάτρεις του κρασιού.


Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τις διάσημες οινοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες που περιμένουν να εξερευνηθούν. Από τα ορεινά τοπία της Κρήτης μέχρι τους ηλιόλουστους αμπελώνες της Αττικής, κάθε περιοχή προσφέρει τη δική της ιστορία να διηγηθεί μέσα από τα κρασιά της.

Παραδοσιακές Τεχνικές Οινοποίησης στην Ελλάδα

Οι ελληνικές τεχνικές οινοποίησης έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, διατηρώντας τις παραδόσεις και τις γεύσεις που καθορίζουν τα κρασιά ελληνικά . Αυτές οι πανάρχαιες τεχνικές, σε συνδυασμό με σύγχρονες καινοτομίες, καταλήγουν σε κρασιά που αντικατοπτρίζουν τόσο το παρελθόν όσο και το παρόν.


Μια παραδοσιακή τεχνική οινοποίησης που εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα είναι η χρήση πήλινων αμφορέων, γνωστών ως «πιθάρια», για ζύμωση και παλαίωση. Αυτά τα μεγάλα πήλινα αγγεία χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια και πιστεύεται ότι ενισχύουν την καθαρότητα και την έκφραση των κρασιών. Ορισμένοι οινοποιοί αναβιώνουν αυτή την αρχαία πρακτική, ζυμώνουν και παλαιώνουν τα κρασιά τους σε αμφορείς για να δημιουργήσουν μοναδικές εκφράσεις που βασίζονται στο terroir.


Μια άλλη παραδοσιακή τεχνική οινοποίησης είναι η μέθοδος «ηλιοθεραπείας» που χρησιμοποιείται για την παραγωγή γλυκών κρασιών. Τα σταφύλια, όπως η κορινθιακή σταφίδα με μαύρη φλούδα, απλώνονται στον ήλιο για να στεγνώσουν, εντείνοντας τα σάκχαρα και τις γεύσεις τους. Τα κρασιά που προκύπτουν είναι πλούσια και γλυκά, με νότες αποξηραμένων φρούτων, μπαχαρικών και μελιού.


Εκτός από αυτές τις παραδοσιακές τεχνικές, οι Έλληνες οινοπαραγωγοί υιοθετούν και σύγχρονες μεθόδους, όπως ζύμωση ελεγχόμενης θερμοκρασίας, παλαίωση δρύινου βαρελιού και δεξαμενές ζύμωσης από ανοξείδωτο χάλυβα. Αυτός ο συνδυασμός παράδοσης και καινοτομίας επιτρέπει στους οινοπαραγωγούς να επιδείξουν τα καλύτερα ελληνικά σταφύλια προσαρμόζοντας παράλληλα τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς κρασιού.

Διαβάστε Επίσης  Αφρώδη γλυκά κρασιά


Συστάσεις για γευσιγνωσία κρασιού και ζευγάρωμα φαγητού

Για να εκτιμήσετε πραγματικά τις γεύσεις των ελληνικών κρασιών, είναι απαραίτητο να τις απολαμβάνετε μαζί με τους κατάλληλους συνδυασμούς φαγητών. Η ελληνική κουζίνα προσφέρει μια μεγάλη γκάμα γεύσεων και συστατικών που συμπληρώνουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των ελληνικών κρασιών.


Για λευκά κρασιά, όπως το Ασύρτικο και το Μοσχοφίλερο, τα πιάτα με θαλασσινά ταιριάζουν απόλυτα. Ψητό χταπόδι, φρέσκα στρείδια και γαρίδες με λεμόνι αναδεικνύουν την τραγανή οξύτητα και τις γεύσεις εσπεριδοειδών αυτών των κρασιών. Επιπλέον, τα ελληνικά τυριά, όπως η φέτα και το χαλούμι, συνδυάζονται υπέροχα με λευκά κρασιά, δημιουργώντας μια απολαυστική ισορροπία κρεμωδών και πικάντικων γεύσεων.


Τα κόκκινα κρασιά, όπως το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο, τα απολαμβάνετε καλύτερα με ψητά κρέατα, χορταστικά μαγειρευτά και ψητά λαχανικά. Οι τολμηρές τανίνες και οι πολύπλοκες γεύσεις αυτών των κρασιών ανταποκρίνονται στα πλούσια και αλμυρά πιάτα. Δοκιμάστε να συνδυάσετε Ξινόμαυρο με σουβλάκι αρνιού ή Αγιωργίτικο με μουσακά για να δοκιμάσετε τις ελληνικές γαστρονομικές απολαύσεις.


Όσον αφορά τα γλυκά κρασιά, τα επιδόρπια και τα δυνατά τυριά είναι οι τέλειοι σύντροφοι. Η Μαυροδάφνη συνδυάζεται υπέροχα με επιδόρπια σοκολάτας, ενώ το Μοσχάτο Σάμου συμπληρώνει αρτοσκευάσματα με βάση το μέλι και τάρτες φρούτων. Για μια μοναδική εμπειρία, δοκιμάστε να συνδυάσετε γλυκά κρασιά με μπλε τυριά όπως ροκφόρ ή Gorgonzola για μια έκρηξη γεύσεων.


Θυμηθείτε, ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε τον τέλειο συνδυασμό κρασιού και φαγητού είναι μέσω του πειραματισμού. Αφήστε τους γευστικούς κάλυκες σας να σας καθοδηγήσουν καθώς εξερευνάτε τις ατελείωτες δυνατότητες της ελληνικής κουζίνας και του κρασιού.

Γιορτές και εκδηλώσεις Ελληνικού Κρασιού

Τα φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις του ελληνικού κρασιού προσφέρουν μια ζωντανή και καθηλωτική εμπειρία στον κόσμο των ελληνικών κρασιών. Αυτές οι γιορτές συγκεντρώνουν τους οινοπαραγωγούς, τους λάτρεις του κρασιού και τους λάτρεις του φαγητού για να επιδοθούν στις γεύσεις και τις γιορτές που κάνουν την Ελλάδα τον παράδεισο των οινόφιλων.


Μια από τις πιο γνωστές γιορτές κρασιού στην Ελλάδα είναι η «Γιορτή του Νέου Κρασιού» που γίνεται τον Νοέμβριο στην πόλη της Νάουσας. Αυτό το φεστιβάλ σηματοδοτεί την κυκλοφορία του νέου τρύγου και είναι μια γιορτή των φημισμένων Ξινόμαυρων κρασιών της περιοχής. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα φρέσκα κρασιά, να απολαύσουν παραδοσιακή μουσική και χορό και να βυθιστούν στην τοπική κουλτούρα.


Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι το «Santorini Wine Experience» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο γραφικό χωριό του Πύργου στο νησί της Σαντορίνης. Αυτό το τριήμερο φεστιβάλ παρουσιάζει τα μοναδικά κρασιά της Σαντορίνης, προσφέροντας γευσιγνωσίες, ξεναγήσεις στο οινοποιείο και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Η εκδήλωση είναι μια υπέροχη ευκαιρία να συναντήσετε οινοποιούς, να εξερευνήσετε τους αμπελώνες και να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία οινοποίησης.


Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες κρασιού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέα οινοποιεία, να δοκιμάσουν σπάνια κρασιά και να μάθουν από ειδικούς του χώρου. Αυτές οι εκδηλώσεις δεν είναι μόνο μια γιορτή των ελληνικών κρασιών αλλά και μια απόδειξη του πάθους και της αφοσίωσης των οινοποιών που συνεχίζουν να εξυψώνουν την ελληνική οινική σκηνή.


Οι κορυφαίοι Έλληνες οινοπαραγωγοί και τα κρασιά με την υπογραφή τους

Η Ελλάδα φιλοξενεί πολλά εξαιρετικά οινοποιεία και ταλαντούχους οινοποιούς που έχουν βάλει τα κρασιά ελληνικά στον παγκόσμιο χάρτη. Αυτοί οι παραγωγοί κατασκευάζουν κρασιά εξαιρετικής ποιότητας και χαρακτήρα, προβάλλοντας ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει το ελληνικό terroir.


Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες οινοπαραγωγούς είναι το Κτήμα Σιγάλας, που βρίσκεται στο νησί της Σαντορίνης. Τα Ασύρτικα κρασιά τους είναι ιδιαίτερα αναγνωρισμένα, με το «Σαντορινιώτικο Ασύρτικο» να αποτελεί το κορυφαίο κρασί για το οινοποιείο. Αυτό το κρασί ενσαρκώνει το μοναδικό ηφαιστειακό terroir της Σαντορίνης, με έντονη ορυκτότητα, ζωηρή οξύτητα και γεύσεις εσπεριδοειδών.

Διαβάστε Επίσης  Τι κρασί να πάρω από την Κάβα Ποτών;


Στη Βόρεια Ελλάδα, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι γνωστό για τα εξαιρετικά Ξινόμαυρο κρασιά του. Το «Ramnista» τους αποτελεί σημείο αναφοράς Ξινόμαυρο, προσφέροντας μια αρμονική ισορροπία φρούτων, οξύτητας και τανινών. Αυτό το κρασί αναδεικνύει τις δυνατότητες παλαίωσης του Ξινόμαυρου και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα των ποιοτικών κρασιών που παράγονται στην περιοχή της Νάουσας.


Για τα γλυκά κρασιά, ο Συνεταιρισμός Πατρών φημίζεται για τα κρασιά Μαυροδάφνης. Η «Μαυροδάφνη της Πάτρας» τους είναι ένα λαχταριστό ενισχυμένο κρασί με γεύσεις αποξηραμένων φρούτων, μπαχαρικών και καραμέλας. Αυτό το κρασί αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης του συνεταιρισμού για τη διατήρηση των παραδοσιακών μεθόδων οινοποίησης και την ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του σταφυλιού Μαυροδάφνης.


Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα των κορυφαίων Ελλήνων οινοπαραγωγών και των κρασιών με την υπογραφή τους. Η εξερεύνηση των κρασιών από αυτά τα αξιόλογα οινοποιεία είναι ένα ταξίδι από μόνο του, προσφέροντας μια ματιά στην ποικιλομορφία και την αριστεία της ελληνικής οινοποίησης.

Οινοτουρισμός στην Ελλάδα

Ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα είναι μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία, που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να εξερευνήσουν τους αμπελώνες, τα οινοποιεία και την οινική κουλτούρα της χώρας. Από ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες μέχρι συναρπαστικές εμπειρίες με αμπελώνες, οι λάτρεις του κρασιού έχουν πολλές επιλογές για να διαλέξουν όταν πρόκειται να εξερευνήσουν την ελληνική οινική σκηνή.


Πολλά οινοποιεία προσφέρουν ξεναγήσεις που μεταφέρουν τους επισκέπτες στους αμπελώνες, τα κελάρια και τις εγκαταστάσεις παραγωγής. Αυτές οι ξεναγήσεις παρέχουν πληροφορίες για τη διαδικασία οινοποίησης, από την καλλιέργεια του σταφυλιού έως τη ζύμωση και την παλαίωση. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να μάθουν για την ιστορία και τις παραδόσεις της ελληνικής οινοποίησης, κερδίζοντας μια βαθύτερη εκτίμηση για τα κρασιά που δοκιμάζουν.


Ορισμένα οινοποιεία ξεπερνούν τις παραδοσιακές περιηγήσεις και προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες, όπως στάσιμο σταφυλιού, εργαστήρια ανάμειξης και μαθήματα μαγειρικής. Αυτές οι δραστηριότητες επιτρέπουν στους επισκέπτες να μάθουν περισσότερα για τις περιπλοκές της οινοποίησης και του συνδυασμού φαγητού.


Οι αμπελοοινικές περιοχές όπως η Νεμέα, η Σαντορίνη και η Κρήτη έχουν καθιερώσει διαδρομές κρασιού, καθοδηγώντας τους επισκέπτες στα γραφικά τοπία και προσκαλώντας τους να ανακαλύψουν οινοποιεία στη διαδρομή. Αυτές οι διαδρομές κρασιού προσφέρουν μια ολοκληρωμένη οινική εμπειρία, συνδυάζοντας γευσιγνωσίες κρασιού με επισκέψεις σε τοπικά αξιοθέατα, εστιατόρια και καταλύματα.


Για όσους θέλουν μια πιο καθηλωτική εμπειρία, υπάρχουν επίσης παραμονές σε αμπελώνες και θέρετρα κρασιού που προσφέρουν την ευκαιρία να ζήσουν ανάμεσα στους αμπελώνες και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες συγκομιδής. Αυτές οι εμπειρίες επιτρέπουν στους επισκέπτες να βυθιστούν πλήρως στη διαδικασία οινοποίησης και να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση της διαδρομής του κρασιού από αμπέλι σε μπουκάλι.


Συμπέρασμα: Αγκαλιάστε τις γεύσεις της Ελλάδας μέσα από τα σαγηνευτικά κρασιά της


Τα κρασιά ελληνικά είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ποτό. αποτελούν πύλη στην πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό και τις γεύσεις της Ελλάδας. Κάθε γουλιά αποκαλύπτει μια ιστορία της γης, των ανθρώπων και των παραδόσεων που έχουν διαμορφώσει την ελληνική οινοποίηση για αιώνες.


Από τους απόκρημνους λόφους της Πελοποννήσου μέχρι τα ηλιόλουστα νησιά της Σαντορίνης και της Κρήτης, τα κρασιά ελληνικά αναδεικνύουν την ποικιλομορφία του terroir και του μικροκλίματος της Ελλάδας. Οι μοναδικές ποικιλίες σταφυλιών, οι παραδοσιακές τεχνικές οινοποίησης και οι παθιασμένοι οινοποιοί κάνουν τα κρασιά ελληνικά μια απόλαυση για εξερεύνηση και γεύση.


Σηκώστε, λοιπόν, το ποτήρι σας και ξεκινήστε ένα ταξίδι στις σαγηνευτικές γεύσεις της Ελλάδας. Πιείτε, γευτείτε και γιορτάστε τη υγρή ποίηση που ρέει από κάθε μπουκάλι και αφήστε τα κρασιά ελληνικά να σας μεταφέρουν στον μαγευτικό κόσμο αυτής της αρχαίας γης.

Τηλέφωνο
Λογαριασμός
0
Χονδρική

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

LOGO 286