Το ότι η σαμπάνια είναι ένα ακριβό και επίσημο ποτό δεν είναι κανόνας. Μπορεί αυτός ο αφρώδης οίνος να έχει συνδεθεί με δεξιώσεις και εκδηλώσεις, ωστόσο η επιλογή του για ένα οικογενειακό τραπέζι, ένα δείπνο στο σπίτι ή μια γιορτή δεν θα πρέπει να μας φοβίζει. Οι παρακάτω προτάσεις θα σε καθοδηγήσουν στην επιλογή για ποιοτικές και οικονομικές σαμπάνιες με ό,τι πιάτα και αν ετοιμάζεις

Ποιά είναι η διαδικασία επιλογής για τις τέλειες Σαμπάνιες?

Αρχικά, ποιά είναι η διαφορά που έχουν οι σαμπάνιες από τους αφρώδεις οίνους. Η Σαμπάνια ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία που ονομάζεται αφρώδεις οίνοι, αλλά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κάνουν να διαφέρει πολύ σε ποιότητα.


Οι σαμπάνιες παρασκευάζονται από σταφύλια από την περιοχή της Καμπανίας στη Γαλλία και συγκεκριμένα από τις ποικιλίες Pinot Munier, Pinot Noir και Chardonnay. Ακολουθείται μια ιδιαίτερη διεργασία παρασκευής που περιλαμβάνει τη ζύμωση του αφρώδους οίνου σε μπουκάλια.

Αντίθετα οι υπόλοιποι αφρώδεις οίνοι ζυμώνονται σε δεξαμενές και προέρχονται από διαφορετικές ποικιλίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αφρωδών οίνων είναι το Prosecco από την Ιταλία και το Cava από την Ισπανία. Έχει επικρατήσει στην αγορά η τάση να ονοματίζουμε τους υπόλοιπους αφρώδεις οίνους ως σαμπάνιες, ενώ η αυθεντική είναι Σαμπάνια με Σ κεφαλαίο.

Οι Σαμπάνιες και οι αφρώδεις οίνοι κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη 
ξηρότητα η γλυκύτητα που έχουν. Μπορείς να επιλέξεις ανάλογα με τις προτιμήσεις σου ξηρές, έξτρα ξηρές, ημίγλυκες και γλυκές σαμπάνιες. Την ξηρότητα θα την συναντήσεις με τον όρο ‘brut’, ενώ την γλυκύτητα με τον όρο ‘sec’.

Ποιές Σαμπάνιες μπορούν να αναδείξουν πιάτα με τυριά, γλυκά και σαλάτες?

Πιατέλες με διάφορα τυριά, γλυκά και σαλάτες είναι οι καλύτερη και πιο διαδεδομένη συνοδεία για μιας καλή σαμπάνια. Με μια ποικιλία τυριών, η γεύση μιας ξηρής Σαμπάνιας θα σου μείνει αξέχαστη. Αντίστοιχα ακαταμάχητος είναι και ο συνδυασμός από ροζέ σαμπάνιες, σαν αυτήν την brut rose και ζυμαρικά ή θαλασσινά φαγητά.

Οι σαμπάνιες με οξύτητα είναι ιδανικές για λιπαρά πιάτα κρεατικών όπως η πάπια ή το χοιρινό μπούτι, καθώς η οξύτητα θα ισορροπήσει την λιπαρότητα που θα υπάρξει στο στόμα μετά την γευσιγνωσία.

Στην περίπτωση που το τραπέζι σου έχει σαλάτα, οι ξηρές Σαμπάνιες και αφρώδεις οίνοι είναι επίσης οι καλύτερες επιλογές για συνοδευτικό. Μια φιάλη Nicolas Maillart με νότες κόκκινων φρούτων και φουντουκιών, θα σας άφηνε με το στόμα ανοιχτό!

Που μπορώ να βρω τις καλύτερες Σαμπάνιες?

Το ιδανικό μπουκάλι για να ενισχύσει και να δέσει τις γεύσεις των πιάτων σου βρίσκεται στην canava.gr. Περιηγήσου ανάμεσα σε γεύσεις που κάθε γνώστης από Σαμπάνιες θα λάτρευε χωρίς δεύτερη σκέψη!