Τι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχουν τα λευκά Κρασιά?

Τα κρασιά έχουν αυτή την ονομασία γιατί δεν περιέχουν τις πολυφαινόλες και τις χρωστικές που βρίσκονται με φυσικό τρόπο στα σταφύλια. Το να μην έχει το λευκό κρασί τις πολυφαινόλες και τις χρωστικές οφείλεται στην διαδικασία απομάκρυνσης των στέμφυλων πριν από το κυρίως στάδιο της οινοποίησης. Επομένως τα  κρασιά προέρχονται και από σκούρες αλλά και από ανοιχτές ποικιλίες σταφυλιών.

Επίσης κατά το στάδιο της οινοποίησης για τα κρασιά η θερμοκρασία ρυθμίζεται στους 18-20 ο C, μια θερμοκρασία που είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη της ερυθρής οινοποίησης. Η χαμηλότερη θερμοκρασία οινοποίησης βοηθάει τα λευκά να διατηρήσουν το φρέσκο φρουτώδες άρωμα από τα σταφύλια.

Πως μπορώ να βγάλω τον τέλειο συνδυασμό από λευκά κρασιά και αλλαντικά?

Τα αλλαντικά είναι ένα κατεξοχήν πιάτο που συνοδεύεται με κρασιά και ειδικά με λευκά κρασιά. Ο γενικός κανόνας λέει ότι πρέπει πάντα να σερβίρεις τα αλλαντικά με κρασιά τα οποία έχουν μεγαλύτερη οξύτητα από τα αλλαντικά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι που έχουν τα αλλαντικά σε συνδυασμό με την οξύτητα του κρασιού δημιουργούν ένα μοναδικό γευστικό συνδυασμό.

Γενικότερα, τα αλλαντικά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και που έχουν αρκετά λιπαρά πηγαίνουν εξαιρετικά με λευκά κρασιά που έχουν υψηλή οξύτητα και φρουτώδη χαρακτήρα. Ιδανικά λευκά κρασιά για μια τέτοια περίπτωση είναι αυτά που προέρχονται από μια από τις παρακάτω ποικιλίες σταφυλιών:

Ποικιλία Roussanne:

Τα υπέροχα αρώματα από εσπεριδοειδή που συνοδεύουν τα λευκά κρασιά από την ποικιλία Roussane τα κάνουν ιδανικό συνοδευτικό κατά την κατανάλωση αλλαντικών. Πιο συγκεκριμένα τα αρώματα αυτής της ποικιλίας είναι από λαιμ και λεμόνι. Μπορείς να απογειώσεις το συνδυασμό αυτού του λευκού κρασιού και αλλαντικών αν τα συνοδεύσεις και με ένα από τα αλειφόμενα τυριά.

Ποικιλία Chardonnay:

Η ποικιλία Chardonnay χαρακτηρίζεται από τα υπέροχα αρώματα εσπεριδοειδών, ανανά και πράσινου μήλου και μια ιδανική οξύτητα για την κατανάλωση αλλαντικών. Τα λευκά κρασιά Chardonnay μπορούν να σου δώσουν μια μοναδική γευστική εμπειρία σε συνδυασμό με ένα πιάτο με ποικιλίες αλλαντικών.

Με τι άλλο πάνε τα λευκά κρασιά?

Πέρα από τα αλλαντικά τα λευκά  κάνουν και άλλους ιδανικούς γευστικούς συνδυασμούς. Λόγω των ιδιαίτερων αρωμάτων που κρατάνε από τις ποικιλίες που προέρχονται και της ιδανικής οξύτητας που έχουν μπορούν να κάνουν γευστικότατους συνδυασμούς με τα παρακάτω φαγητά: Μακαρόνια με κρέας και θαλασσινά, Σαλάτες, διάφορα τυριά και γλυκά.

Μπορείς να διαλέξεις μεγάλη ποικιλία ποιοτικών λευκών κρασιών για να συνδυάσεις τα γεύματα σου εδώ.