Είναι κάποιες εμπειρίες που πρέπει να τις ζήσεις για να τις καταλάβεις και το ίδιο ισχύει και για τα ακριβά κρασιά. Αν πραγματικά δεν ζήσεις την εμπειρία ενός καλού κρασιού δεν θα καταλάβεις ποτέ τη μαγεία που ζουν αυτοί που σκόπιμα επιλέγουν να δώσουν μερικές εκατοντάδες ευρώ για μια φιάλη κρασιού. Θα προσπαθήσουμε όμως να περιγράψουμε όσο καλύτερα γίνεται το γιατί, όποιος μπορεί να το υποστηρίξει, επενδύει στο κρασί του.

1) Προέρχονται Από Περιοχές Με Μεγάλη Οινική Παράδοση

Οι περιοχές με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή κρασιών, όπως π.χ. η
Βουργουνδία της Γαλλίας, είναι λογικό να παράγουν εξαιρετική ποιότητα
κρασιών. Αυτό συνεπάγεται ότι η παραγωγή θα αφορά αποκλειστικά ακριβά κρασιά που είναι αντάξια της φήμης της περιοχής που τα παράγει. Μέσα στο μπουκάλι σου πληρώνεις εμπειρία, τεχνογνωσία και μυστικά γεύσης ίσως και αιώνων.

2) Προέρχονται Από Αμπελώνες Με Υψηλές Αποδόσεις

Οι αμπελώνες που προορίζονται για μαζική παραγωγή έχουν σαν προϊόντα
κατώτερης ποιότητας και πιο φθηνά κρασιά. Οι οινοπαραγωγοί που δουλεύουν σε επιλεγμένους αμπελώνες φροντίζουν να παράγουν συγκεκριμένη ποσότητα κρασιού ανά μονάδα επιφάνειας των αμπελώνων, έτσι ώστε να παράγεται μια συγκεκριμένη ποσότητα ανώτερης διαλογής και μόνο.

3) Τα Ακριβά Κρασιά Απαιτούν Πολλές Ώρες Εντατικής Εργασίας

Η παραγωγή κρασιών απαιτεί πολλές ώρες εργασίας από το ανθρώπινο
δυναμικό και των αμπελώνων αλλά και των οινοποιείων. Επίσης επειδή πρόκειται για εξειδικευμένη εργασία πάντα πληρώνεται παραπάνω από το μέσο όρο των μισθών που επικρατούν σε μια χώρα. Λόγω των απαιτητικών συνθηκών εργασίας που απαιτούνται είναι επόμενο στο λιανεμπόριο να εμφανίζονται και πιο ακριβά κρασιά.

4) Τα Ακριβά Κρασιά Παλαιώνονται Σε Δρύινα Βαρέλια

Η παλαίωση σε δρύινα βαρέλια είναι μια διεργασία που για κάποια ακριβά κρασιά πραγματοποιείται για πολλά χρόνια. Είναι η καλύτερη μέθοδος
παλαίωσης και μέσω αυτής επιτυγχάνεται ανώτερο γευστικό αποτέλεσμα. Αν υπολογίσεις ότι ένα ακριβό δρύινο βαρέλι μπορεί και να κοστίζει έως 1000 δολάρια, καταλαβαίνεις πόσο ανεβαίνει το κόστος παραγωγής. Τα ακριβά κρασιά πάντα θα έχουν την προτίμηση του κόσμου που γνωρίζει από
καλό και ποιοτικό κρασί. Για να βρεις τα πιο ποιοτικά κρασιά της αγοράς, μπες εδώ.