1. Τα κόκκινα κρασιά μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Μια μελέτη του 2005 από το Πανεπιστήμιο Stony Brook παρακολούθησε περισσότερα από 2.000 άτομα σε μια περίοδο τεσσάρων ετών και διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 45%, ενώ μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το International Journal of Cancer προτείνουν την κατανάλωση ενός ποτηριού. Το κόκκινο κρασί κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε έναν άνδρα στο μισό.

2. Τα κόκκινα κρασιά ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου

Το κόκκινο κρασί έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας της μνήμης και στην καθυστέρηση της εμφάνισης του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Wake Forest του 2009, οι συμμετέχοντες ηλικίας 75 ετών και άνω που κατανάλωναν έως και 2 ποτήρια κρασί την ημέρα είχαν 37% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν.

3. Τα κόκκινα κρασιά βοηθούν στην πρόληψη του καταρράκτη

Πάρα πολλά ποτήρια κρασιού κόκκινου χρώματος δεν θα κάνουν τη χάρη στην όρασή σας βραχυπρόθεσμα, αλλά η μέτρια κατανάλωση θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του καταρράκτη μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2003 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Η έκθεση διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν μέτρια κόκκινο κρασί είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καταρράκτη από όσους δεν έπιναν και 43% λιγότερες πιθανότητες από εκείνους που έπιναν μπύρα.

4. Τα κόκκινα κρασιά μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου Β΄

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συχνά συνδέεται με τον διαβήτη –ιδιαίτερα με τα ζαχαρούχα ποτά– αλλά μια μελέτη του 2005 από το Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ, δείχνει ότι όσοι πίνουν με μέτρο κόκκινο κρασί έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου Β΄ από τους συνομίληκούς τους που δεν πίνουν.

5. Τα κόκκινα κρασιά προστατεύουν την καρδιά σου

Οι τανίνες του κόκκινου κρασιού που ονομάζονται προκυανιδίνες βοηθούν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Queen Mary, ενώ μια αντιοξειδωτική ένωση που ονομάζεται ρεσβερατρόλη βοηθά στη μείωση του κορεσμένου λίπους που συσσωρεύεται στις αρτηρίες. Τα κρασιά από τη Σαρδηνία και τη νοτιοδυτική Γαλλία μάλιστα τείνουν να περιέχουν περισσότερα από αυτά τα χρήσιμα συστατικά.